Zemeljski mandlji – Užitna ostrica

Zemeljski mandelj (Cyperus esculentus), ki ga imenujemo tudi tigrov orešček, je dokaj  v Sloveniji neznan zdravilni gomolj, ki ga sadimo maja v rahlo zemljo, glede nege pa je nezahteven. V dobri klimi se lahko obnaša kot plevel. Velja tudi za eno prvih uradno eko pridelanih rastlin nasvetu.

Čeprav se imenuje mandelj, pa ta rastlina ni orešček, temveč je gomolj tigrove trave, ki raste v južni Španiji in Afriki. Zemeljski mandlji so naravno sladki, brez alergenov, bogat vir vlaknin in drugih hranilnih snovi, zaradi česar jih ponekod imenujejo tudi “hrana preživetja”. Predstavljali so 80% naših paleo prednikov pred 2miljona let. Odkrili so jih tudi v egipčanskih grobnicah iz obdobja 6000 let pred našim štetjem. Pri nas rastlini pravimo užitna ostrica. Naravno sladki so bogat vir hranilnih snovi.

Zemeljski mandlji so bogat vir vlaknin (33g/100g). nase vežejo maščobo ter prebavne sokove in s tem varujejo trebušno slinavko. So brez glutena in primerni praktično za vsakogar. Kljub sladkobi pa zemeljski mandlji ne obremenjujejo trebušne slinavke in so primerni tudi za diabetike. Gomolji vsebujejo toliko železa kot goveje meso. Toliko kalija kot kokosova voda, ter visoko vrednost cinka, magnezija in fosforja. Če povzamemo imajo gomolji podobno sestavo kot materino mleko in ga lahko novorojenčki uživajo v primeru laktozne intolerance. 

Gojenje 

Gojenje zemeljskih mandljev je enostavno. Gomolje nakalimo v mesecu marcu in jih posadimo v skupkih v lončke. Po 15 maju ko ni več nevarnosti pozebe sadike posadimo na prosto. Priporočljivo je, da jih posadimo v rahlo zemljo. Glede hranil je  rastlina ne zahtevna. Pobiramo jih v 2 polovici oktobra. Šope rastlin izkopljemo in pustimo, da se grude rahlo osušijo nato pa jih na situ presejemo.

Recept za špansko tradicionalno pijačo Horcata

Potrebujemo:

  • 200g zemeljskih mandljev
  • 100g sladkorja
  • Liter vode.

Zemeljske mandlje zmiksamo v litru vode, dodamo sladkor in pustimo stati dve uri. Po dveh urah precedimo z pomočjo gaze ali krpe in postrežemo.

Za komentiranje se prosimo prijavite.